FORNØYD: Det unge polske ekteparet Magdalena (22) og Wiktor (23) Antonowscy rynker ikke på nesa over det enkle overnattingstilbudet under Hope for Oslo. Foto: Stein Gudvangen, KPK.
FORNØYD: Det unge polske ekteparet Magdalena (22) og Wiktor (23) Antonowscy rynker ikke på nesa over det enkle overnattingstilbudet under Hope for Oslo. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

De sover på gulvet for å spre håp i Oslo

Skrevet av Gudvangen, Stein
Publisert 23. Juni 2022
Det er flere hundre av dem, og de kommer fra 34 forskjellige land. Denne uka strømmer de ut i Oslos gater for å fortelle om det viktigste de vet om: Jesus.

Pride er ikke alene om å sette farge på hovedstaden i juni. Det gjør også en iherdig gjeng kristne som har samlet seg for å inspirere hverandre til å utbre det kristne budskapet.

LAST NED SAKEN I TEKSTFORMAT HER

Hope for Oslo trekker 669 mennesker i alderen 15 til 75. Tyngden av dem er rundt 30 år, men mange tenåringer er også å se, og i mengden av ungdommelighet kan til og med en og annen pensjonist dukke opp. Gløden er uansett sterk, og onsdag kveld måtte de etter hvert stenge dørene fordi lokalene bare har plass til 800 mennesker.

Lørdag arrangeres den mye omtalte misjonskonferansen The Send i Telenor Arena. Hope for Oslo er ikke formelt en del av den, men et oppspill til det som skal skje på Fornebu i helgen.

Internasjonalt

Ved inngangen til Storsalen i Staffeldts gate er det ofte folksomt denne uka. Onsdag sto store grupper sommerkledde kristne rundt inngangen til Normisjons lokale ved Slottsparken og snakket om det de skal gjøre litt senere på dagen: Spre håp ved å evangelisere i Oslo.  

Bildet er internasjonalt. Ved en stabel med enkle madrasser i enden av kafeen under Storsalen har det unge ekteparet Magdalena (22) og Wiktor (23) Antonowscy tatt seg en pust i bakken etter lunsjen. De kommer fra Wroclaw i Polen og skal bidra med gateteater.

De trives godt og har ikke noe imot den enkle standarden de tilbys. Noen netter i sovepose for Guds rikes sak er de helt komfortable med.

De sover på gulvet for å spre håp i Oslo

Ved et kafébord kommer Kristelig Pressekontor i prat med flere deltakere. Kim Evensen (30) fra Oslo har bakgrunn fra Ungdom i Oppdrag (UIO) og har bodd i et såkalt disippelfellesskap ved Bislett i et år. UIO er hovedarrangør for The Send, og de fleste som deltar på Hope for Oslo, drar videre dit. Kim viser til at hundrevis, kanskje tusenvis, fra 34 ulike land kommer til Norge for å spre det kristne budskapet og være med på den store misjonssamlingen på Fornebu.

– Det er en ære at så mange kommer hit utenfra. Det er en gave til oss, og jeg vil være med på dette og lære av dem og deres kultur. Vi blir lett sittende fast i vår egen kultur og i janteloven, mener Kim som minner om at Jesus ba kristne gå ut for å være lys og salt.

– Da kan vi ikke sitte inne på rompa og vente. Jeg er her for gjøre en forskjell i Oslo.

Kims erfaring er at folk på gata er villige til å snakke om tro.

– Folk er nysgjerrige, sier han til KPK.

En stor andel av de utenlandske deltakerne, er knyttet til Steiger International, en tjeneste som startet i Nederland og som vil nå ut til ungdom som ikke selv finner veien til kirka. Dette er nå en verdensvid virksomhet som er synlig i mer enn 100 byer globalt. Hope for Oslo er teambasert, og Steigers folk leder teamene som går ut i sommer-Oslo.

– De har blant annet lært meg om smarte måter å starte samtaler på, sier Kim som forteller at det koster ham litt å gjøre det, men at mange er mottakelige når de først kommer i prat.

– Vil være disippel

Jon Erlend Haavaag (25) fra Notodden får ikke vært med på The Send lørdag, men ville likevel gjerne bidra.

– Jeg går i Filadelfiadelfiakirken i Oslo og fikk høre at det skulle være en uke med evangelisering i forkant, så da vil jeg være en disippel som sendes ut og sprer Jesu budskap til byen jeg bor i. Det er mye smerte og ensomhet her, og jeg tror Jesus er løsningen. Hope for Oslo gjør det veldig enkelt å delta. Det er så tilrettelagt, og da tenker jeg at jeg må være med, sier Jon Erlend som innser at gateevangelisering kanskje ikke er for alle, men selv ønsker han å gjøre mer av det.

De sover på gulvet for å spre håp i Oslo

Ani-Sofia Hietala (27) er kommet helt fra Evijärvi i Finland for å delta. For over tre år siden var hun på misjonsreise i USA i regi av Youth With A Mission (YWAM) som norske Ungdom i Oppdrag er en del av. I Orlando i Florida kom hun tilfeldig innom The Send som ble arrangert der og trakk 58.000 deltakere. Nå vil hun ha med seg The Send-utgaven i Oslo også.

– Da jeg hørte at The Send skulle arrangeres her, ba jeg over om jeg skulle ta del i det. Hvordan kunne jeg bidra? Jeg følte at Gud kalte meg til å bli med på Hope for Oslo, sier Ani-Sofia som hjemme i Finland jobber på heltid for YWAM og trener ungdom i evangelisering.

– Det jeg setter mest pris på i livet, vil jeg dele med andre også. Det er naturlig for meg, og vi leter etter måter å nå ut på som passer med den lokale kulturen. Det er alltid noen som er avvisende, men mange er åpne, og i går hadde jeg flere gode samtaler.

– Gud gjør noe

Bergenseren Mahle Mazengia (27) tilhører IMI-kirken Kollektivet i Oslo:

– Jeg har veldig tro på at Gud holder på å gjøre noe i Oslo og i landet vårt. Bare det at han sender så mange til The Send, sier noe om det. Det er fantastisk at så mange fra utlandet har hjerte for Oslo og Norge og at de kommer hit for å evangelisere. De som kommer fra Steiger International, er ikke her for å skape en hype, men har et ekte engasjement for nå folk i byen og utruste og oppmuntre kristne til å gå ut, sier Mahle som mener mange på gata er åpne.

– Under fasaden er mange lengtende og nysgjerrige på kristen tro, og det hjelper om vi kommer med en annen fortelling enn den de forbinder med religion og kristendom, sier hun.

– Blir noen kristne gjennom gateevangelisering?

– Ja, det har jeg opplevd, men man må bygge tillit, og det er viktig at folk ikke bare opplever seg som et prosjekt vi har, sier hun.

– Global ungdomskultur

Filipe Mazhado (35) er brasilianer og leder av Steiger Internationals Nord-Amerika-arbeid, men er denne uka i Norge for å delta i evangeliseringen i Oslo. Hans observasjon er at norsk ungdom er nokså lik sine jevnaldrende andre steder i verden.

De sover på gulvet for å spre håp i Oslo

– Vi har en global ungdomskultur som er nokså lik enten du er i Norge, Sør-Korea, Libanon eller Ukraina, sier han og påpeker at noen av likhetene skyldes at ungdom verden rundt surfer på de samme nettstedene og ser de samme seriene som trender samtidig over hele verden. Han tror derfor at masser av urbane unge har et temmelig likt verdensbilde og følger de samme motene uansett hvor i verden de bor.

– Dette gir seg utslag ikke bare i det overfladiske, men også på et dypere nivå. Vi møter de samme holdningene i mange land om at ingen utenom meg selv kan si hvordan jeg skal leve livet mitt, og ingen kan si til meg hva som er rett og hva som er galt. Det kalles toleranse, men det er en veldig skakk toleransetanke. Det lyder frigjørende, men blir etter hvert en byrde som mange bærer med seg, tror Filipe – som mener de kristne evangelistene han rekrutterer, har et bedre budskap. KPK

 

 

FAKTA

Hope for Oslo

  • Hope for Oslo er et samarbeid mellom flere Oslo-menigheter om «en ukes lang opplevelse av tilbedelse og bønn, undervisning og evangeliserings-hendelser».
  • Arrangementet finner sted i hovedstaden i dagene opp mot misjonskonferansen The Send i Telenor Arena 25. juni.
  • 669 personer omtrent i alderen 15 til 75 år er påmeldt, de fleste er mellom 20 og 35.
  • Halvparten av deltakerne er norske, resten fra 33 andre land.
  • De som står bak Hope for Oslo er Normisjons menighet i Storsalen, IMI-kirken Kollektivet, Home Baptist Church, Kristent Fellesskap, DNA Oslo, Misjonskirka på Majorstua og bønnearbeidet Day & Night i Markuskirken. Dessuten er Ungdom i Oppdrag Oslo og Steiger International medarrangører.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone