Stor vekst av lite

Av Asbjørn Kvalbein, Norea Mediemisjon

5. søndag i påsketiden, 28. april, 2024

Prekentekst: Lukas 13,18–21

Så sa han: «Hva er Guds rike likt? Hva skal jeg sammenligne det med? Det er likt et sennepsfrø som en mann tok og sådde i hagen sin. Det vokste og ble til et tre, og himmelens fugler bygde rede i greinene på det.» Igjen sa han: «Hva skal jeg sammenligne Guds rike med? Det er likt en surdeig som en kvinne tok og la inn i tre mål mel, så det hele til slutt var gjennomsyret.»

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

En av de korteste lignelsene Jesus har fortalt, er denne: «Hva skal jeg sammenligne Guds rike med? Det er likt en surdeig som en kvinne tok og la inn i tre mål mel, så det hele til slutt var gjennomsyret.»

Jesus henter ofte bildene fra det daglige. Surdeig er i slekt med gjær, et høyst vanlig hevingsmiddel. Hvor er overraskelsen i lignelsen? Hvis vi antar at Jesus hinter til en brøddeig Sara laget for tre gjester, som viste seg å være engler (1 Mos 18), ville utgangspunktet være nesten 40 liter. Hva ble det ikke etter hevingen? Dermed gir Jesus assosiasjoner til en fest med rikelig av brød og kaker. Jesus har flere vekst-lignelser, den ene mer grensesprengende enn den andre.

Guds rike, hva er det? Kort sagt den nye verden Jesus har kommet for å virkeliggjøre. Riket er for det meste skjult til stede nå, men skal til slutt tre fram i herlighet.

Bildet av surdeig og påvirkning blir ellers i Bibelen brukt om ond innflytelse. Paulus skriver om «gammel surdeig av ondskap og synd» i motsetning til «renhetens og sannhetens usyrede brød.» (1 Kor 5,8). Dermed er Jesus grensesprengende også i valg av bilder.

Guds rike vokser fram i en verden preget av ondskap. Det vokser i det skjulte, i stillhet, ja, ofte gjennom sin motsetning – i forfølgelse, motgang, krig og lidelser. Veksten tar tid. Det glade budskapet vi kaller evangeliet, har små startpunkter. Derfra kan det nå dypt og bredt ut.

Kvinnen gjemte surdeigen i melet. Men alt ble forandret. Når vekstprosessen i deigen er i gang, kan den ikke stanses. Kjærligheten fra Jesus skaper godhet, aktivitet og fest. Himmelriket har mektige, men skjulte krefter. Fra en beskjeden begynnelse kommer noe overveldende. Det er en oppmuntring å tenke på Guds rike, ikke bare som uanselig og undertrykt, men unikt og ustoppelig.

 

 

 

 

 

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone