Ære og kjærlighet

Av Asbjørn Kvalbein, Norea Mediemisjon

4. søndag i påsketiden, 21. april, 2024

Prekentekst: Johannes 13,30–35

Da Judas hadde fått stykket, gikk han straks ut. Det var natt. Da han var gått, sa Jesus: «Nå ble Menneskesønnen herliggjort, og Gud ble herliggjort gjennom ham. Og er Gud blitt herliggjort gjennom ham, skal Gud også herliggjøre ham, og gjøre det snart. Mine barn! Ennå en liten stund er jeg hos dere. Dere skal søke meg, men det jeg sa til jødene, sier jeg nå til dere også: Dit jeg går, kan dere ikke komme. Et nytt bud gir jeg dere: Dere skal elske hverandre. Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre. Ved dette skal alle forstå at dere er mine disipler: at dere har kjærlighet til hverandre.»

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Det føles ikke moteriktig å snakke om ære. Vi forbinder det lett med noe negativt: ærekjær, æresyke eller til og med æresdrap. Biskop Berggrav skrev at «Æresyke er som kreften, den suger livskraften til seg uten å gi krefter igjen.»

  Men vi trenger som mennesker «å ha vår ære i behold». En har satt det på spissen ved å si at «det er bedre ikke å leve i det hele tatt, enn å leve æreløs.» Vi gjør noe stort ved å ære og hedre hverandre, og Bibelen sier «vis respekt for den som skal ha respekt, gi ære til den som skal ha ære.»

  Den som fortjener mest ære og respekt, og kanskje får minst av det, er Gud selv. Han som står bak det fantastiske skaperverket og lar sin sol gå opp over både onde og gode, fortjener en hyllest fra alle. Er det rett å stjele ære fra Gud, han som er opphavet til alt godt?

  Hvordan er Gud? Han er totalt annerledes enn «denne verdens fyrste», djevelen og alle englene hans. Gud har vist seg fram gjennom sin sønn Jesus. Han er herliggjort ved sine gode ord og selvoppofrende handlinger til frelse for alle mennesker. Å gi ære til Jesus, er å herliggjøre ham som har makten og æren i evighet.

  Dette må ikke bare være teori, men har en praktisk side. Vi har fått et nytt bud fra Jesus: «Dere skal elske hverandre. Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre. Ved dette skal alle forstå at dere er mine disipler: at dere har kjærlighet til hverandre.»

  Kjærligheten kan vise seg i gode gjerninger, men også i gode, vennlige ord. Kan du ære noen som fortjener det, hedre den som ikke blir lagt merke til, da kan du vise kjærlighet som ikke så fort blir glemt.

 

 

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone