Mektig ute – hjelpeløs hjemme

Av: Asbjørn Kvalbein, Norea Mediemisjon

18. søndag i treenighetstiden, 23. september 2018

Prekentekst: Matt 8:5-13

 

Da Jesus gikk inn i Kapernaum, kom en offiser til ham og ba om hjelp. «Herre», sa han, «tjenestegutten min ligger lam hjemme og har store smerter.» Jesus sa: «Jeg skal komme og helbrede ham.» Offiseren svarte: «Herre, jeg er ikke verdig til at du kommer inn under mitt tak. Men si bare et ord, så vil tjenestegutten min bli helbredet. For jeg står selv under kommando og har soldater under meg. Sier jeg til én: ‘Gå!’ så går han, og til en annen: ‘Kom!’ så kommer han, og til min tjener: ‘Gjør dette!’ så gjør han det.» Jesus undret seg da han hørte dette, og han sa til dem som fulgte ham: «Sannelig, jeg sier dere: En slik tro har jeg ikke funnet hos noen i Israel. Det sier jeg dere: Mange skal komme fra øst og fra vest og sitte til bords med Abraham og Isak og Jakob i himmelriket. Men rikets barn skal kastes ut i mørket utenfor, der de gråter og skjærer tenner.» Til offiseren sa Jesus: «Gå! Det skal skje, slik du trodde.» Og tjenestegutten ble frisk i samme stund.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

 

Det fortelles om en militær offiser i det gamle Romerriket. Han var med i avdelingene som okkuperte et lite land i Midtøsten. Hundre mann hadde han under seg og verdensmaktens krigsmaskineri bak seg. Men offiseren var bare et menneske, som kan rammes av menneskelig sorg. Gutten hans led fryktelig av sykdom. Da hjalp ikke våpen og militærmakt.

Hva gjorde offiseren? Kontaktet Jesus, som folk flest så på bare som en visdomslærer med en uryddig gjeng læregutter omkring seg. Men den mektige offiseren kaller ham Herre og sier: Jeg er ikke verdig til at du kommer hjem til meg. Men som offiser vet jeg hvordan det er å kommandere. Du kan vel bare si et helbredende ord, så skjer underet?

Jesus fikk høre en hedensk mann sette ord på en enorm tro og tillit. Jesus var nokså enstemmig avvist av sine egne, men opplevde her en mann som hadde stor makt i samfunnet, men var hjelpeløs på hjemmebane. Han var ikke for stor til vende seg til Herren.

Fikk offiseren hjelp bare fordi han var så sterk i troen? Nei, allerede før mannen ga uttrykk for sin tro, hadde Jesus sagt om gutten: «Jeg skal komme og helbrede ham.» Guds nåde er ikke avhengig av vår tro.

Fortellingene om Jesus som griper inn når folk er syke, svake og besatte, kan skape tvil hos mange: Hvorfor hjalp Jesus da, men ikke meg nå? Et svar er at Jesus på den tiden ville gjøre spesielle tegn og undere som pekte mot det Guds rike som kommer.

Men vi har ikke mange andre svar. Ett er sikkert: Jesus har makt nå også. Men han følger sin egen timeplan. Han er god og kjærlig og bruker ord som Jeg vil … Jeg skal …

Da spør vi: Hvordan? Når? Svarene ligger gjemt i Guds hjerte. Vi forstår lite, men det er aldri forgjeves å vende seg til Jesus.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone