Såkornets lov og sennepsfrøets målestokk

Det blir meningsløst, sett i lyset av sennepsfrøet, å snakke om en stor eller liten tro.

Av Nils-Petter Enstad, Frelsesarmeen

Såmannssøndagen, 28. januar 2018

Prekentekst: Mark 4, 26 – 34

 

Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det er som når en mann har sådd korn i jorden. Han sover og står opp, det blir natt og det blir dag, og kornet spirer og vokser, men han vet ikke hvordan det skjer. Av seg selv gir jorden grøde, først strå, så aks og til sist modent korn i akset. Så snart grøden er moden, svinger han sigden, for høsten er kommet.» Han sa: «Hva skal vi sammenligne Guds rike med? Hvilken lignelse skal vi bruke? Det er som et sennepsfrø. Når det blir sådd, er det mindre enn noe annet frø på jorden, men når det er sådd, vokser det opp og blir større enn alle hagevekster og får så store greiner at himmelens fugler kan bygge rede i skyggen av det.»

Med mange slike lignelser talte han ordet til dem, så mye de var i stand til å høre. Uten lignelser talte han ikke til dem. Men når han var alene med disiplene, forklarte han alt for dem.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Jesus forteller to forskjellige lignelser i denne teksten. Den ene er en variant av en lignelse han fortalte flere ganger: Om såmannen. I evangeliene finner vi tre forskjellige utgaver av denne lignelsen, og hver av dem gir nye innfallsvinkler til det Jesus vil si.

Såmannsmotivet gikk rett inn i folks hverdag den gang det ble brukt første gang, og det er et bilde vi fremdeles er fortrolige med. Her fokuserer lignelsen på mysteriet i det som har med Guds rike og Guds ord å gjøre. «Han sover og står opp, det blir natt og det blir dag, og kornet spirer og vokser, men han vet ikke hvordan det skjer», sier Jesus. Såmannen har sådd kornet – det som skjer deretter har han verken kontroll på eller mulighet til å fatte. Det bare vokser fram. Så forteller Jesus en lignelse til: Den om sennepsfrøet.

Det er også en lignelse han brukte flere ganger: Fem ganger bruker han sennepsfrøet som målestokk på troen eller som målestokk på Guds rike. Vi kan med andre ord snakke om sennepsfrøets målestokk!

Det finnes store frø i naturen. En potet. Ei nøtt. Dette er frø som vi ikke har problemer med å se eller kjenne igjen. Men det er ikke slike store frø som er Gudsrikets målestokk. Jesus bruker det minste av alle frø som modell. Tro som et sennepsfrø! Det er sprengkraft i et slikt bilde. Tro har ikke med volum å gjøre. Ingen kan si: «Jeg har tro som ei eikenøtt» eller «Jeg har tro som ei kokosnøtt». Sennepsfrøet er troens målestokk. Tro er tro. Det blir meningsløst, sett i lyset av sennepsfrøet, å snakke om en stor eller liten tro. Tro er ingen kraftprestasjon.

Såkornets lov og sennepsfrøets målestokk. Det er stikkordene for både kirkevekst og åndelig vekst for den enkelte av oss.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone