«Jakten på kjærligheten»

Som Far har elsket meg, har jeg elsket dere, sier Jesus.  

Av: Boe Johannes Hermansen, prest og journalist

15. søndag i treenighetstiden, 28. august 2016

Prekentekst: Johannes 15,9-12

Som Far har elsket meg, har jeg elsket dere. Bli i min kjærlighet! Hvis dere holder mine bud, blir dere i min kjærlighet, slik jeg har holdt min Fars bud og blir i hans kjærlighet. Dette har jeg sagt dere for at min glede kan være i dere og deres glede kan bli fullkommen. Og dette er mitt bud: Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere.

Det å få erfare kjærlighet er noe vi alle lengter etter. Men den kan også oppleves vanskelig. Kjærlighet kan brukes for å dekke over synd, svikt og forsømmelse. Bibelteksten taler imidlertid om den sanne kjærlighet.

Har kjærligheten sitt utspring i vårt hjerte eller vår tanke? Nei, den kommer fra Gud. Der har all sann kjærlighet sitt opphav. Der finnes den fullkomne kjærlighet. Gud er kjærlighet. Kjærligheten er ikke det at vi har elsket Gud, men at han har elsket oss og sendt sin Sønn til soning for våre synder.

Kjærligheten er ikke som abstrakt begrep, men konkret handling. Faderen har elsket Sønnen med hele fylden av faderlig kjærlighet. Som Far har elsket meg, har jeg elsket dere, sier Jesus.  

I Jesus Kristus finner vi kjærligheten. Den som er tålmodig, velvillig, som ikke misunner eller skryter. Den som ikke krenker, søker sitt eget, er oppfarende eller gjemmer på de onde. Som ikke gleder seg over urett, men har sin glede i sannheten. Kjærligheten som utholder alt, tror alt, håper alt og tåler alt.

Jakten du på kjærligheten? Du finner den hos den treenige Gud. Denne himmelske kjærlighetsfylde er helt og fullt i Guds kirke på jord. Menigheten er kjærlighetens fellesskap, hvor Han er virkelig til stede med sitt nærvær og sin kjærlighet. Gud innbyr ikke til smalhans og avspiste rester, men til liv og overflod. Til fullkommen glede. I Kristi kirke tilgir han oss våre synder og viser oss til sine bud.

”Hvis dere holder mine bud, blir dere i min kjærlighet”, sa Jesus. Guds bud er altså uttrykk for hva som er sann kjærlighet. Det er aldri noe galt med det som Han har åpenbart for oss i Bibelen.

Guds ord viser oss til kjærlighetens kilde, Kristus: ”Bli i meg, så blir jeg i dere.” Da kan dere bære frukt. Det er denne kjærligheten vi inviteres til å leve i. Og til å praktisere.

Kjærlighetens sirkel skal utvides, innad og utad. Som Jesus sier: Dere skal elske hverandre, som jeg har elsket dere!

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone