Lettere å være kristen?

Det er Den Hellige Ånd som «forklarer» evangeliet for oss. Han gjør det ikke bare lettere å være en kristen; han gjør det mulig å være en kristen.

Av Nils-Petter Enstad, forfatter - Frelsesarmeen

Pinsedag, 24. mai 2015

Prekentekst: Joh 14, 15-21

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

«Dersom dere elsker meg, holder dere mine bud. Og jeg vil be min Far, og han skal gi dere en annen talsmann, som skal være hos dere for alltid: sannhetens Ånd, som verden ikke kan ta imot. For verden ser ham ikke og kjenner ham ikke. Men dere kjenner ham, for han blir hos dere og skal være i dere. Jeg lar dere ikke bli igjen som foreldreløse barn. Jeg kommer til dere. Snart ser ikke verden meg lenger. Men dere skal se meg, for jeg lever, og dere skal også leve. Den dagen skal dere skjønne at jeg er i min Far, og at dere er i meg og jeg i dere.
    Den som kjenner mine bud og holder dem, han er det som elsker meg. Og den som elsker meg, skal min Far elske. Ja, også jeg skal elske ham og åpenbare meg for ham»


En kristen nærradiostasjon spurte en del personer hva de trodde det betydde for dem at Den Hellige Ånd var kommet. Programmet skulle sendes i pinsen. Blant de spurte var også en gutt på ti år. «Det gjør det lettere å være kristen, tenker jeg», svarte gutten.

Det barnslige svaret er på mange måter den beste pinsepreken jeg har hørt. Det er Den Hellige Ånd som «forklarer» evangeliet for oss. Han skaper først syndenød, og deretter peker han på Frelseren og frelsesverket. Han gjør det ikke bare lettere å være en kristen; han gjør det mulig å være en kristen. Det å bli født på nytt, er et verk av Den Hellige Ånd.

Som for Jesus, er det flere «navn» på Den Hellige Ånd. I denne teksten møter vi to av dem: «Talsmannen» og «Sannhetens ånd». Mange av oss har vært i situasjoner der vi hadde bruk for en talsmann. En advokat. En representant. En tillitsvalgt. En som motstanderen ikke kjenner og ikke ser, «men dere kjenner ham, for han blir hos dere og skal være i dere», sier Jesus.

Han gjør det lettere å være kristen ved å minne om det Jesus sa, ved å undervise den troende og ved å gi oss kraft til å være vitner. Når disiplene får Den Hellige Ånd, er det en bekreftelse på at Jesus lever.

De ordene som er dagens tekst ble sagt til disiplene i forkant av hele påskedramaet; før skjærtorsdag, før langfredag, før påskemorgen. Vi leser dem med den kunnskapen og erfaringen det gir å kjenne dette dramaet, utviklingen av det, begivenhetene i det, slutten på det: Jesu oppstandelse og himmelfart. Vi leser dem også med vissheten om at Jesus holdt sitt løfte. Hans sendte Talsmannen, og gjennom to tusen år har Talsmannen gjort det som en gutt på ti år beskrev så enkelt: Han har gjort det lettere – nei, mulig! – å være en kristen. Velsignet pinse!

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone