Enkens skjerv – altfor mye

Publisert 08. Juli 2024

Av Asbjørn Kvalbein, Norea Mediemisjon

8. søndag i treenighetstiden, 14. juli, 2024

Prekentekst: Markus 12,37B–44

Den store folkemengden lyttet gjerne til ham, og i sin undervisning sa han: «Pass dere for de skriftlærde! De vil gjerne gå omkring i lange kapper, motta ærbødige hilsener på torget, sitte fremst i synagogene og ha hedersplassene i selskaper. De eter enker ut av huset og holder lange bønner for syns skyld. Men de skal få desto hardere dom.» Jesus satte seg rett overfor tempelkisten, og han så på hvordan folk la penger i den. Mange rike ga mye. Men det kom også en fattig enke og la i to småmynter, verdt noen få øre. Da kalte han disiplene til seg og sa: «Sannelig, jeg sier dere: Denne fattige enken har gitt mer enn noen av de andre som la penger i tempelkisten. For de ga alle av sin overflod, men hun ga av sin fattigdom alt hun eide, alt hun hadde å leve av.»

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

En kvinne ble bedt om å gi en gave til en god sak.

– Da kan det ikke bli mer enn enkens skjerv, svarte hun.

– Det er da altfor mye, det kan vi ikke ta imot.

– Altfor mye?

– Ja, for enken ga alt hun eide.

Historien om enkens skjerv stammer fra en gang Jesus satt ved templet og kikket på dem som ga til gode formål. Mange rike ga mye. Men en fattig enke ga to små, tynne kobbermynter, verdt noen få øre. Jesus sa: «Sannelig, jeg sier dere: Denne fattige enken har gitt mer enn noen av de andre som la penger i tempelkisten. For de ga alle av sin overflod, men hun ga av sin fattigdom alt hun eide, alt hun hadde å leve av.»

Hvordan visste Jesus at hun var fattig? Var han drevet av nysgjerrighet? Jesus kunne da som nå se alt, også til bunns i hjertene. Der ser han holdningene som styrer oss.

Det er ikke tilfeldig at om lag halvparten av lignelsene Jesus fortalte, handler om eiendom og penger. Han vet hva som binder og fører til fall. Det som frigjør oss fremfor noe annet, er viljen til å gi. Hva vi gir, er viktig, men hva holder vi igjen?

Arnulf Øverland skrev: «Med din rikdom vil du selv bedra deg. Men hva du ga, kan ingen ta ifra deg.»

Å gi fører til velsignelse. Martin Luther sa: «Jeg har hatt mange ting i mine hender, og jeg har mistet dem alle. Men alt jeg har lagt i Guds hender, har jeg fremdeles.»

En har satt det på spissen: «Guds gaver er for dem som gir.» Det er ikke hva vi har og tar, men hva vi gir som gjør oss rike. Gjør godt med det du har, ellers kan det hende at det du har, ikke vil gjøre deg noe godt.

 

 

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone