MOSKVA: Rostislav Charushin ble pågrepet og bøtelagt for å holde opp en plakat med Bibelens andre, femte og sjuende bud. «Du skal ikke misbruke Guds navn. Du skal ikke slå i hjel! Du skal ikke stjele!». FOTO: Nikolay Novikov/OVD-Info [CC BY 3.0]
MOSKVA: Rostislav Charushin ble pågrepet og bøtelagt for å holde opp en plakat med Bibelens andre, femte og sjuende bud. «Du skal ikke misbruke Guds navn. Du skal ikke slå i hjel! Du skal ikke stjele!». FOTO: Nikolay Novikov/OVD-Info [CC BY 3.0]

Pågrepet og bøtelagt for å sitere Bibelen

Skrevet av Ruud, Ingunn Marie
Publisert 17. Mars 2023
Flere steder i Russland er mennesker pågrepet og bøtelagt for å sitere noen av Bibelens ti bud som en protest mot krigen i Ukraina.

Det er menneskerettighetsorganisasjonen Forum 18 News Service som melder om flere tilfeller i Russland der personer som har holdt opp plakater eller distribuert klistremerker med blant annet det femte bud «Du skal ikke slå ihjel» er blitt pågrepet og bøtelagt.

Den 9. mars bøtela tingretten i Moskvas Tver distrikt Rostislav Anatolyevich Charushin to ukjente beløp for å ha protestert mot invasjonen av Ukraina med et plakat som viser det andre, femte og sjuende av Bibelens ti bud: «Du skal ikke misbruke Guds navn. Du skal ikke slå i hjel! Du skal ikke stjele!» (Ne sotvori sebye kumira! Ne ubiy! Ne ukradi!)

Charushin ble pågrepet 27. februar for å holde opp plakaten sin nær Iverskaya-kapellet ved Voskresenskiye-portene til Den røde plass.

I samme tidsrom hang Yekaterina Viktorovna Kukharskaya opp klistremerker på offentlige steder i og rundt byen Petrozavodsk nord vest i Russland. Disse sa: «Nei til krig [Net voyny]», «Du skal ikke slå i hjel [Ne ubiy]», og «Å drepe mennesker er galt [Nelzya ubivat lyudey]».

Politiet siktet Kukharskaya for «Offentlige handlinger rettet mot å diskreditere bruken av de væpnede styrker i Den russiske føderasjonen». (Administrativ kode artikkel 20.3.3, del 1)

I byen Vladivostok arresterte politiet en lokal innbygger 8. februar for en plakat som siterte Bibelens femte bud. De arresterte mannen ved to påfølgende anledninger for lignende protester, men han ser foreløpig ikke ut til å ha blitt tiltalt.

Mannen (bare navngitt som Aleksey av menneskerettighetsgruppen OVD-Info) protesterte alene 8. og 15. februar ved å bruke et plakat hvor det sto «Du skal ikke slå i hjel [Ne ubivay]. Bibelen. 5 Mosebok 5:17», på byens sentrale plass nær Transfiguration-katedralen.

De ulike lokale russiske myndighetene har ikke villet svare Forum 18 om hvorfor disse menneskene ble pågrepet for å sitere Bibelen. KPK

LAST NED KORTSAKEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

 

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone