Undring og barnlighet

Av Dan Christian Kristoffersen

3. søndag i treenighetstiden, 26. juni, 2022

Prekentekst: Markus 10,13-16

 

De bar små barn til ham for at han skulle røre ved dem, men disiplene viste dem bort. Da Jesus så det, ble han sint og sa til dem: «La de små barna komme til meg, og hindre dem ikke! For Guds rike tilhører slike som dem. Sannelig, jeg sier dere: Den som ikke tar imot Guds rike slik som et lite barn, skal ikke komme inn i det.» Og han tok dem inn til seg, la hendene på dem og velsignet dem.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

 

For noen uker siden strømmet jeg filmen Jack; en dramakomedie fra 1996 med fantastiske Robin Williams i hovedrollen, om en gutt som eldes fire ganger fortere enn normalt. Det vil si at tiåringen Jack har kroppen til en førti år gammel mann, men med en tiårings tanker. Når han en dag får lov til å begynne på skolen blir resultatet mange komiske situasjoner, men også flere underfundige. En voksen alenemor forstår ikke hvor det barnlige glimtet i øynene hans kommer fra. Hans jevnaldrende klassekamerat og nye bestevenn får se en slags utopisk versjon av et voksent menneske som fremdeles har et barns oppdagerglede.

 

Kanskje rollen på en måte var litt talende for Robin Williams, som spilte i andre herligheter som Aladdin, Dagen er din og Natt på museet. Kanskje han var en mann som ville beholde den fantastiske undringen og hengivenheten som så ofte kun finnes hos de minste blant oss, blant dem som ennå ikke har blitt gamle nok til å være overpreget av verdens kaos. Jeg vet ikke, og det forblir selvfølgelig et spekulativt bilde av et komplisert menneske, men jeg liker å forestille meg at det kanskje var slik, for vi trenger gode forbilder når det gjelder å beholde barnligheten i livet.

 

Undring og hengivenhet er nemlig viktige elementer når vi møter Jesus. Undringen åpner opp rom i hjertene våre og skaper ydmykhet for alt vi ikke vet og ikke forstår. Det er en solid kur mot arroganse, og samtidig et springbrett for fantastiske oppdagelser, som for eksempel Guds rike. Når Jesus sier at man skal ta imot Guds rike som et lite barn, så mener han ikke at vi skal være umodne eller at vi skal forbli på nybegynnerstadiet i troen. Men jeg tror han blant annet peker på barnets hengivenhet, en tillit som kan være et forbilde for oss voksne, og det er en velsignelse i seg selv.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone