Barmhjertighet og tilgivelse

Av Ivar Gjerdi, diakon – pensjonist i Normisjon
10. søndag i treenighetstiden, 1. august 2021
Prekentekst: Matteus 18, 21-35

Da gikk Peter til ham og spurte: «Herre, hvor mange ganger skal min bror kunne synde mot meg og jeg likevel tilgi ham? Så mange som sju?» «Ikke sju ganger», svarte Jesus, «men jeg sier deg: sytti ganger sju! Derfor kan himmelriket sammenlignes med en konge som ville gjøre opp regnskapet med tjenerne sine. Da han tok fatt på oppgjøret, ble en ført fram som skyldte ham ti tusen talenter. Han hadde ikke noe å betale med, og herren befalte at han skulle selges med kone og barn og alt han eide, og gjelden betales. Men tjeneren kastet seg ned for ham og bønnfalt ham: ‘Vær tålmodig med meg, så skal jeg betale deg alt sammen.’ Da fikk herren inderlig medfølelse med denne tjeneren, slapp ham fri og etterga ham gjelden.
    Utenfor møtte tjeneren en av de andre tjenerne, en som skyldte ham hundre denarer. Han grep fatt i ham, tok strupetak på ham og sa: ‘Betal det du skylder!’ Men den andre falt ned for ham og ba: ‘Vær tålmodig med meg, så skal jeg betale deg.’ Men han ville ikke. Han gikk av sted og fikk kastet ham i fengsel; der skulle han sitte til han hadde betalt gjelden.
   Da de andre tjenerne så hva som skjedde, ble de dypt bedrøvet og gikk og fortalte herren sin alt som hadde hendt. Da kalte herren ham til seg igjen og sa til ham: ‘Du onde tjener! Hele gjelden etterga jeg deg fordi du ba meg om det. Burde ikke også du ha vist barmhjertighet mot din medtjener, slik jeg viste barmhjertighet mot deg?’ Og herren ble sint og overlot tjeneren til å bli mishandlet av fangevoktere til han hadde betalt hele gjelden.
   Slik skal også min himmelske Far gjøre med hver og en av dere som ikke av hjertet tilgir sin bror.»

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Det handler om Guds og vår tilgivelse denne søndagen. Det er viktig å be om tilgivelse. Selv bli tilgitt og så kunne tilgi andre.

Ordet tilgi har skaperkraft, og kan skape en forandring. Tilgivelse er å stryke ut og å glemme. Jeg legger det vonde bak meg. All sann tilgivelse koster, men det er verd prisen. «Dersom din bror gjør en synd mot deg, så gå til ham og still ham til ansvar på tomannshånd. Hvis han hører på deg, har du vunnet din bror.» (Matt. 18,15). Den som av hjertet kan tilgi sin neste, vil oppleve en befrielse.

For å illustrere hva dette innebærer, forteller Jesus liknelsen om tjeneren og kongen. Tjeneren er en betrodd embetsmann. Tjeneren kommer ikke selv og bekjenner sin utroskap, det er først når regnskapsdagen kommer at forholdet avdekkes. Kongen er i sin fulle rett når han krever strengeste straff for utroskapen. Tjeneren er utrolig optimistisk når han ber om tid så han kan betale tilbake det han skylder. Om han arbeider resten av livet får han tilbakebetalt bare en brøkdel. Verdien av det familien eide var ubetydelig, så kongen kunne like gjerne ettergi hele gjelden. Og kongen står ikke på sin rett, men viser nåde og barmhjertighet når tjeneren bønnfaller ham. Tjeneren får mer enn han våget å be om. Kongens nåde og barmhjertighet er det eneste som kan gjøre ham fri. Slik er også Guds nåde overfor syndere. Gud tilgir og dekker over mer enn vi våger å be om. Vår gjeld til Gud var i utgangspunktet grenseløs. På grunn av syndefallet bar vi med oss synd som skapte skille mellom Gud og oss. Denne situasjon førte til at mennesket tok ære fra Gud. Likevel skyver han ikke oss fra seg. Men vi var dyrebare i Guds øyne, og han ga oss Jesus som sonoffer. Dette gjorde en tilgivelse mulig. Dette nådefulle budskapet om Guds tilgivelse bør gjøre at vi møter våre medmennesker med barmhjertig, kjærlighet og et tilgivende sinn.

Ekte kjærlighet både gir og tilgir. Vi kan ikke leve i tilgivelsen rike med et uforsonlig sinnelag. Vi må tenke på Gud som tilgir oss uavlatelig. Derfor må også vi vise barmhjertighet og tilgi.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone