Relasjon, ikke religion

Av Dan Christian Kristoffersen, journalist og tidligere pastor
Bots og bønnedag, 25. oktober 2020
Prekentekst: Luk 13,22-30

 

På reisen til Jerusalem dro Jesus fra by til by og fra landsby til landsby og underviste.

Da var det en som spurte: «Herre, er det få som blir frelst?» Han sa til dem: «Kjemp for å komme inn gjennom den trange døren! For jeg sier dere: Mange skal forsøke å komme inn, men ikke klare det. Når husherren først har reist seg og lukket døren og dere blir stående utenfor og banker på og sier: ‘Herre, lukk opp for oss’, da skal han svare: ‘Jeg vet ikke hvor dere er fra. ’Da vil dere si: ‘Vi har jo spist og drukket sammen med deg, og du har undervist på gatene våre. ’Men han skal svare: ‘Jeg vet ikke hvor dere er fra. Bort fra meg, alle dere som gjør urett!’ Der skal dere gråte og skjære tenner når dere ser Abraham og Isak og Jakob og alle profetene i Guds rike mens dere selv blir kastet utenfor. Fra øst og vest og fra nord og sør skal mennesker komme og sitte til bords i Guds rike. Da skal noen som er de siste, bli de første, og noen som er de første, bli de siste.»

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Hva betyr det egentlig å «tro på Jesus»? Handler det først og fremst om at man tror Gud eksisterer? Hvis det kun handler om eksistens, så kan man også si at Djevelen «tror på Jesus». Likevel vil de færreste si noe slikt. Grunnen er egentlig ganske enkel, for det å «tro på Jesus» handler om at man har tillit til hvem Jesus er, og hva han har gjort for oss. Det innebærer et aktivt valg om å følge Jesus og bli kjent med ham. At man ønsker å være hos Gud og bli et nytt menneske, på Guds premisser og ikke våre egne. Det handler om at man tror Jesus døde på korset for verdens skyld, og at det var livsviktig.

Et menneske kan delta i religiøse ritualer, synge religiøse sanger, be religiøse bønner og snakke et religiøst språk. Man kan ha en religiøs arv, en religiøs kultur, og komme fra en religiøs familie. Men hvis ikke hjertet er i det, hvis alt bare er på overflaten, så er det bare religion. Å følge Jesus handler om en dyp relasjon med verdens redningsmann. Ingen religiøse øvelser eller religiøse prestasjoner kan erstatte det.

Det finnes ingen annen vei til Gud utenom Jesus. Jødene i gamle Israel var ikke sikret plass i Guds rike, selv om de var hans utvalgte folk. Folk fra øst og vest har like store muligheter. De som hørte Guds ord sist, blir ikke rangert bakerst i køen.

Det er harde realiteter, men likevel logiske realiteter. Hvorfor skal Gud åpne dørene for de som egentlig ikke ønsker å være sammen med ham? Man skal ikke late som at dette er enkle spørsmål som man treffsikkert kan svare på den ene eller andre måten, men det vi vet er at Gud ønsker at alle skal sitte ved bordet hans. Ta imot invitasjonen når han spør deg.

 

Kristelig Pressekontor Holbergs plass 4, 0166 Oslo tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone