FOTO: David Zelenka/Wikimedia Commons
FOTO: David Zelenka/Wikimedia Commons

Jesus var glad i Lasarus

Av Dan Christian Kristoffersen, journalist og tidligere pastor
20. søndag i treenighetstiden, 18. oktober 2020
Prekentekst: Joh 11,1-5

 

En mann som het Lasarus, var blitt syk. Han var fra Betania, landsbyen der Maria og hennes søster Marta bodde. Det var Maria som salvet Herren med fin salve og tørket føttene hans med håret sitt. Lasarus, som lå syk, var hennes bror. Søstrene sendte bud til Jesus og sa: «Herre, han som du er så glad i, er syk.» Da Jesus fikk høre det, sa han: «Denne sykdommen fører ikke til døden, men er til Guds ære. For ved den skal Guds Sønn bli herliggjort.» Jesus var glad i Marta og hennes søster og Lasarus.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Professor N. T. Wright er tidligere biskop i den anglikanske kirke i England, og regnes som en av verdens ledende fagpersoner på Det nye testamentet. I dag underviser han ved universitetet i Oxford, og har skrevet en rekke bøker om Jesus. Forfatteren sier at ingen vet ordentlig hvem Gud er, før de ser på Jesus. Jesus som gråt ved vennen Lasarus sin grav, og som viser et bilde av Gud som ikke er en ovenfra-og-ned-bølle, men som er sammen med mennesker i deres nød.

For et par måneder siden intervjuet jeg en ung trønder som hadde blitt tilsatt som kapellan i en menighet utenfor Drammen. Han fortalte at det var viktig å vise frem en Gud som ikke er fjern, men som vet hva det vil si å være menneske. Som eksempel trakk han frem det korteste verset i Bibelen, som er «Jesus gråt», fra fortellingen om Lasarus. – Han er en skaper som bryr seg om hva som skjer med hvert minste menneske og hver minste maur, sa den unge presten.

I søndagens tekst står det ikke direkte hva som kommer til å skje med Marta og Marias syke bror, men man skal ikke lese mye videre før det blir klart at Lasarus dør. Men hvorfor sier da Jesus at «denne sykdommen fører ikke til døden, men er til Guds ære. For ved den skal Guds Sønn bli herliggjort»?

Han visste at Gud er sterkere enn døden, at Lasarus ville bli reist opp igjen, og at folket ville få se hvilket under det var. Likevel gråt Jesus ved graven. Jeg vet ikke om du la merke til det, men i teksten står det faktisk to ganger at Jesus var glad i Lasarus. Hva illustrerer det? Det viser at selv om Jesus har reddet verden, så er han fremdeles med oss i verdens smerte, og han sørger med de som sørger, og gråter med de som gråter, helt til alt blir nytt igjen.

 

Kristelig Pressekontor Holbergs plass 4, 0166 Oslo tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone