FOTO: K Whiteford (publicdomainpictures.net)
FOTO: K Whiteford (publicdomainpictures.net)

Historien er ikke over

Av Dan Christian Kristoffersen, journalist og tidligere pastor
18. søndag i treenighetstiden, 4. oktober 2020
Prekentekst: Matt 8, 14-17

Jesus kom hjem til Peter og så at svigermoren hans lå til sengs med feber. Han rørte ved hånden hennes, og feberen slapp henne. Hun sto opp og stelte for ham. Da det ble kveld, brakte de til ham mange som hadde onde ånder. Han drev åndene ut med et ord og helbredet alle som var syke. Slik skulle det ordet oppfylles som er talt gjennom profeten Jesaja:

Han tok bort våre plager
og bar våre sykdommer.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Jeg har hatt stor glede av nettserien og fenomenet «The Chosen», hvor både Jesus, de tolv disiplene, Maria Magdalena, Nikodemus m.fl. blir skildret som jordnære, ekte mennesker.

I en av episodene, hvor Jesus har helbredet Peters svigermor, er det moro å se hvordan manusforfatterne har forestilt seg reaksjonen hennes. Hun kommer til seg selv, og ser at Jesus sitter ved siden av henne. Da reiser hun seg straks for å diske opp, for gjesten må jo ha mat, må vite!

Det var en herlig reaksjon som var lett å kjenne seg igjen i.

Da Jesus vandret omkring og helbredet de «urørlige» og utstøtte spedalske, drev ut onde ånder og reparerte ødelagte menneskers selvbilde, skjedde det ikke med fanfare, lyskastere og showfaktor. I stedet møtte han hver enkelt, så dem i øynene, tok på dem og øste ut av sin godhet, omsorg og makt.

Han viste hvem Gud er. Gud, som hvert minutt og hvert sekund bærer hele vår verden og alt liv i sine hender. Gud, som valgte å bli menneske og ta på seg all verdens skyld, for at vi skulle gå fri.

Gud bærer oss gjennom sykdommer og urettferdighet. Han bærer oss gjennom selvmedlidenhet og tortur. Han bar meg, da jeg lå på en seng, full av tårer og selvforakt, og helbredet meg da min kone la hendene sine på meg, og ba for meg, mens kroppen min skalv og ristet av elendigheten som hadde fylt hode og kropp, og som Gud nå tok bort.

Ingen av oss vet hvorfor noen blir helbredet, mens andre må vente, og kanskje heller ikke opplever det i sine leveår på Jorden. Men vi vet at Gud er god, og vi vet at det livet vi lever akkurat her og nå, er bare en brøkdel av hele historien. Gud har kontroll. Vi har sett, og ser hva han gjør, og vi vet at han elsker oss, for på korset bar han alt, for deg og meg.

 

Kristelig Pressekontor Holbergs plass 4, 0166 Oslo tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone