Håpet og gleden

Av: Anne Mari Schiager Topland, pastor, forfatter og misjonær

2. søndag i advent, 8. desember, 2019

Prekentekst: Joh 14,1-4

 

La ikke hjertet bli grepet av angst. Tro på Gud og tro på meg! I min Fars hus er det mange rom. Var det ikke slik, hadde jeg da sagt dere at jeg går og vil gjøre i stand et sted for dere? Og når jeg har gått og gjort i stand et sted for dere, vil jeg komme tilbake og ta dere til meg, så dere skal være der jeg er. Og dit jeg går, vet dere veien.

 

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

 

I den mørkeste tida på året, tenner vi lys. Julegatene har vært belyst en stund, stjerner lyser i de tusen hjem. Det kan gi god stemning å se lys tent i mørket. I dag 2. søndag i advent tenner vi to lys i adventskransen; for håp og for glede. Adventslysene har en funksjon som går ut over det dekorative og stemningsfulle. De peker på noe som kommer, både konkret med julefeiringa som står for døren, men også langt videre - utover julefeiringa.

Jesus er realistisk og vet hvordan det er å være menneske. Han vet at vi lett lar bekymring og utfordrende situasjoner ta fra oss roen og tryggheten, og at gleden og håpet kan slukne i møte med angst og depresjon. Redsel og angst er så normalt at Jesus sier: «La ikke hjertet bli grepet av angst». Angsten kan nærmest slå røtter i mennesket. Jesus møter sine nærmeste venner med håp der hvor angsten kan ta tak. Teksten er hentet fra dagene før Jesus blir korsfestet og dør. Han vet hva som skal skje, og forbereder sine disipler.

Det dypeste mørket vi mennesker er redde for, er kanskje døden som vi vet så lite om. I dag sier Jesus at døden er ikke slutten. Han sier han går foran til Gud, sin Far, for å gjøre i stand rom for oss. Rom som rommer oss i all vår ulikhet. Og han lover at han skal komme igjen for å ta oss til seg slik at vi kan være der han er.

Selv om Jesus forberedte disiplene sine på hva som ville komme noen dager etter, var de ikke forberedt på at han skulle dø slik han gjorde. De var livredde og stengte seg inne bak låste dører for at ikke de også skulle bli tatt til fange og dø slik han døde.  Og mens de var der kom Jesus. Han stod plutselig midt blant dem og sa «fred være med dere». Og han gav dem den hellige Ånd, en gave som gjorde at Jesu nærvær alltid ville være hos dem, slik hans nærvær er hos alle som tror.

Så tenn to lys i kveld, for håpet og for gleden. Og ta imot Jesu fred.

 

Kristelig Pressekontor Holbergs plass 4, 0166 Oslo tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone