Ikke hevne, men tilgi

Av Asbjørn Kvalbein, Norea Mediemisjon

10. søndag i treenighetstiden, 18. august 2019

Prekentekst: Mark 11, 25-26

 

Men når dere står og ber og har noe å anklage en annen for, så tilgi ham, for at deres Far i himmelen kan tilgi dere misgjerningene deres. Men om dere ikke tilgir, skal heller ikke deres Far i himmelen tilgi deres misgjerninger.»

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

For en del år siden fortalte New York Times Magazine om Nicholas Gage og hans mor Eleni. Hun var en gresk bondekone som smuglet sønnen sin ut av landsbyen før han kunne bli «omskolert» av kommunistpartiet. Som en følge av dette ble hun torturert og myrdet 28. august 1948.

Det gikk 32 år. Sønnen hennes sluttet i jobben som reporter for New York Times. Nå ville Nicholas Gage bruke tid og penger for å finne morens drapsmann. Han kunne gresk og hadde lært faget å lete etter spor og forske i dokumenter. Til slutt fant han navnet på personen som hadde beordret mordet på moren hans. Navnet hans var Katis.

På en gripende måte forteller Nicholas at han gikk opp en sti fra sjøkanten til en enkel hytte, der han fant Katis i dyp søvn. Han så på personen som hadde drept moren hans. Nå kunne han enkelt ta livet av ham. Mens han lekte med tanken på hevn, tenkte han på hvordan moren ikke hadde brukt sin siste tid på å forbanne, men å redde den hun var glad i. «Jeg hadde fått en indre lettelse for min dype sorg om jeg bare hadde drept Katis der og da. Men mors kjærlighet omga meg. Hadde jeg drept Kati, hadde jeg knust den delen av meg som ligner mest på mor».

Reporteren ble overvunnet av kjærligheten, en mors kjærlighet som ofret seg for ham, en kjærlighet som ikke sviktet selv innfor døden. Den ligner jo faktisk på Kristi kjærlighet på korset.

Hevnlyst ødelegger mye i forholdet mellom enkeltmennesker og ligger bak utallige kriger. Jesus sa: «Når dere … har noe å anklage en annen for, så tilgi ham». Det står også skrevet: «La ingen gjengjelde ondt med ondt, men strev alltid etter å være gode mot hverandre, ja, mot alle».

 

Kristelig Pressekontor Holbergs plass 4, 0166 Oslo tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone