Klokkeklart hvem Gud er

Av Asbjørn Kvalbein, Norea Mediemisjon

3. søndag i åpenbaringstiden, 20 januar, 2019 

Prekentekst: Joh 1, 15-18

 

Johannes vitner om ham og roper ut: «Det var om ham jeg sa: Han som kommer etter meg, er kommet før meg, for han var til før meg.»

Av hans fylde har vi alle fått, nåde over nåde.

For loven ble gitt ved Moses, nåden og sannheten kom ved Jesus Kristus.

Ingen har noen gang sett Gud, men den enbårne, som er Gud, og som er i Fars favn, han har vist oss hvem han er.

 

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

 

Ingen har noensinne sett Gud, ikke engang i et glimt. Men en gang trådte en enestående person inn i verden, som suverent klarte å si hvordan Gud er. Bibelen sier denne ene er Guds Sønn. Jesus har helt fra evigheten og alltid senere levd tett ved sin himmelske Fars hjerte. Jesus har vist oss klokkeklart hvem Gud er.

Mange innrømmer at verden er for komplisert til bare å ha laget seg selv. Det må stå en Gud bak det hele. Men komme på talefot med ham? Hvordan få til å tro på ham?

Der vi snakker om «å få til», snakker Bibelen om «nåde». Nåde er at Gud har fått til det vi ikke klarer selv. Han går inn til dem som lar være å stenge ham ute. Nåde innebærer gratis, ufortjent og uventet kjærlighet fra Gud, og alle de goder, gleder og gaver som flyter ut av den. Nåden innebærer at mens vi ennå var syndere og fiender, er vi blitt behandlet som barn og arvinger.

Bibelen bruker uttrykket «nåde over nåde». Kan noen forklare hva det betyr? En generøs rikdom som viser seg i gave etter gave etter gave? Eller: Når vi bruker nåden, så øker vi bare beholdningen av nåden.

Det kristne livet er i alle stadier bygd på nåde. Har vi vist sløve og kalde holdninger i forhold til Gud, blir vi tildelt ny nåde. En overstrømmende gavmildhet, en endeløs tålmodighet er gitt til oss ved Jesus Kristus.

Nåden har en uuttømmelig kvalitet. Vi får den ikke som en garanti på forskudd. Den kommer på nytt, den flyter konstant, som strømmen i en elv. Den renser og frisker opp hele tiden. Den er en fylde som alle Guds barn kan fornyes i.

Nåden har bakkekontakt, og kristenlivet må leves i gode og onde dager. Men troen holder seg til den nåden og sannheten som kom ved Jesus Kristus. Den gir nærhet til Gud, liv i trygghet og håp for evigheten.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone