Gi seg selv til beste for andre

Å fornekte seg selv betyr ikke å forakte seg selv, men å ikke sette deg selv i sentrum for livet.

Av: Asbjørn Kvalbein, Norea Mediemisjon

4. søndag i treenighetstiden, 17. juni 2018

Prekentekst: Matt 16:24-27

 

Deretter sa Jesus til disiplene: «Om noen vil følge etter meg, må han fornekte seg selv og ta sitt kors opp og følge meg. For den som vil berge sitt liv, skal miste det. Men den som mister sitt liv for min skyld, skal finne det. Hva vil det gagne et menneske om det vinner hele verden, men taper sin sjel? Eller hva skal et menneske gi som vederlag for sin sjel? For Menneskesønnen skal komme i sin Fars herlighet sammen med sine engler, og da skal han lønne hver og en etter det han har gjort.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Fra USA kommer meldinger om skyting i skoler. 2. oktober 2006 hendte det i en liten, fådelt skole. En trettito år gammel mann, Charles Carl Roberts, brøt seg inn i klasserommet for å skyte flest mulig barn. Den eldste av dem, 13 år gamle Marian Fisher, syntes det var viktig å vinne tid, så flest mulig av elevene kunne stikke av. Dermed sa hun: «Skyt meg først.» Den desperate mannen gjorde det, og fortsatte med fire andre, mens fem barn klarte å rømme før voldsmannen skjøt seg selv. Den yngre søsteren, Barbie, sa: «Skyt meg som nummer to», men hun ble en av de fem som overlevde.

Det er en historie om et utrolig mot. Barna hørte til den konservative, kristne Amisk-sekten. De hadde lært det prinsippet Jesus viste, om å gi seg selv til beste for andre.

Jesus sa til disiplene sine: «Om noen vil følge etter meg, må han fornekte seg selv og ta sitt kors opp og følge meg. For den som vil berge sitt liv, skal miste det. Men den som mister sitt liv for min skyld, skal finne det.»

Å fornekte seg selv betyr ikke å forakte seg selv, nekte seg alle gleder og goder i livet. Nei, for Jesus sa at han kom for å gi oss liv, ikke ta det fra oss. Da Jesus sa fornekt deg selv, sa han egentlig: Ikke sett deg selv i sentrum for livet. Det er Guds plass. Ta deg selv bort fra livets trone, og la Gud innta den plassen, for den har han rett til å ha.

Den som vil rote til livet sitt, skal bare sette seg selv i sentrum for alt. Vil du gå glipp av det beste i livet? Gjør deg selv til midtpunktet. Nei, ikke ta Guds plass. For Jesus sa: «Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg.»

 

Kristelig Pressekontor Holbergs plass 4, 0166 Oslo Tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone