En god grunnvoll for livet

Å gjøre Guds vilje er ikke det samme som å følge bud og regler, men å vise en ydmyk holdning overfor Ham som har skapt alt og gjort alt for å frelse oss.

Av Asbjørn Kvalbein, Norea Mediemisjon

5. søndag i treenighetstiden, 24. juni 2018

Prekentekst: Matt 7:21-29

 

Ikke enhver som sier til meg: ‘Herre, Herre!’ skal komme inn i himmelriket, men den som gjør min himmelske Fars vilje. Mange skal si til meg på den dagen: ‘Herre, Herre! Har vi ikke profetert ved ditt navn, drevet ut onde ånder ved ditt navn og gjort mange mektige gjerninger ved ditt navn?’ Da skal jeg si dem rett ut: ‘Jeg har aldri kjent dere. Bort fra meg, dere som gjør urett!’ Hver den som hører disse mine ord og gjør det de sier, ligner en klok mann som bygde huset sitt på fjell. Regnet styrtet, elvene flommet, og vindene blåste og slo mot huset. Men det falt ikke, for det var bygd på fjell.

Og hver den som hører disse mine ord og ikke gjør det de sier, ligner en uforstandig mann som bygde huset sitt på sand. Regnet styrtet, elvene flommet, og vindene blåste og slo mot huset. Da falt det, og fallet var stort.»

Da Jesus hadde fullført denne talen, var folket slått av undring over hans lære, 29 for han lærte dem med myndighet og ikke som deres skriftlærde.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Noen har et fint hus å bo i, andre en leilighet eller hybel. Mye kan fungere, bare det tjener som et hjem, et festepunkt i livet.

Bibelen forutsier at uansett kan et hus utsettes for prøvelser. «Regnet styrtet, elvene flommet, og vindene blåste og slo mot huset. Men det falt ikke, for det var bygd på fjell.» Regn er et bilde på press ovenfra, flom forteller noe om undergraving nedenfra, og vindene taler om trykk fra omgivelsene.

Er det sant at hjemmene er samfunnets grunnvoll, kommer spørsmålet: Hvordan kan vi støtte opp om familiene og hjemmene så de tåler motgang?

Jesus har talt om et valg: Enten bygger en huset på fjell, eller på løs sandgrunn. Han vil si: Bygg på Guds vilje for livet. La forholdet til Gud bli noe personlig. Da tåler vi som enkeltpersoner og familier hva som måtte komme.

Det går an å lure seg selv. «Ikke enhver som sier til meg: ‘Herre, Herre!’ skal komme inn i himmelriket, men den som gjør min himmelske Fars vilje,» sa Jesus. Å gjøre Guds vilje er ikke det samme som å følge bud og regler, men å vise en ydmyk holdning overfor Ham som har skapt alt og gjort alt for å frelse oss.

«Må Kristus ved troen bo i deres hjerter,» og «stå rotfestet og grunnfestet i kjærlighet,» oppmuntrer apostelen Paulus. Kjærligheten til hverandre og godhet mot alle er en god grunnvoll i samfunnet. Men vi makter det bare delvis. Guds kjærlighet til oss er usvikelig. Derfor gjelder det å «kjenne Kristi kjærlighet,» «Han som virker i oss med sin kraft.»

De som hørte Jesus første gang, ble «slått av undring over hans lære, for han lærte dem med myndighet og ikke som deres skriftlærde.» Det er lærde røster i dag også, men bare Jesus har det myndige ordet som åpner for det evige livet.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone