La oss elske hverandre …

Essensen i dagens tekst er det nye budet Jesus gir: «Dere skal elske hverandre».

Av Nils-Petter Enstad, Frelsesarmeen

Fjerde søndag i påsketiden, 22. april, 2018

Prekentekst: Joh 13, 30 – 35

 

Da Judas hadde fått stykket, gikk han straks ut. Det var natt. Da han var gått, sa Jesus: «Nå ble Menneskesønnen herliggjort, og Gud ble herliggjort gjennom ham. Og er Gud blitt herliggjort gjennom ham, skal Gud også herliggjøre ham, og gjøre det snart. Mine barn! Ennå en liten stund er jeg hos dere. Dere skal søke meg, men det jeg sa til jødene, sier jeg nå til dere også: Dit jeg går, kan dere ikke komme. Et nytt bud gir jeg dere: Dere skal elske hverandre. Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre. Ved dette skal alle forstå at dere er mine disipler: at dere har kjærlighet til hverandre».

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Jeg er neppe den eneste som har undret meg over hvorfor denne søndagens tekst begynner som den gjør. Jeg er vel heller ikke den eneste som har undret meg over hvorfor Jesus ventet til Judas hadde gått før han begynte på den undervisningen som er tema for en fortolkning av dagens tekst. Og jeg er helt sikkert ikke den eneste som har undret meg over personen, gåten og tragedien Judas Iskariot.
            I øyeblikkene før Judas forlot selskapet, var det en litt kryptisk replikkveksling mellom ham og Jesus. De andre disiplene forsto ikke noe av den, og brydde seg vel kanskje heller ikke så mye. Men Jesus visste hva som foregikk i tankene til Judas, og Judas visste at Jesus visste. Dermed reiste han seg og forlot selskapet. Ute var det natt.
            Essensen i dagens tekst er det Jesus sier det nye budet som han gir: «Dere skal elske hverandre». Og han setter en standard for hvordan denne kjærligheten skal være: «Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre». Til slutt sier at det må være dette som er kjennetegnet på hans disipler: At de elsker hverandre.
            For mange år siden satt ei ung lagsjente i Oslo og forberedte et møte hun hadde ansvaret for. Mens hun prøvde seg fram på gitaren ble en enkel tekst og melodi født, med utgangspunkt i Jesu ord: «La oss elske hverandre, slik som han har elsket oss. Vandre i Guds lys». Den enkle visen er siden blitt sunget og spilt tusenvis av ganger, og er kommet med i flere salmebøker. Men først nylig er det blitt kjent hvem den unge jenta var. Hun heter Ellen-Marie Wisløff, og selv om hun, som de fleste av oss, har møtt både surt og søtt i livet, er dette fortsatt hennes sang.
            Velger man å bli i Jesu selskap, kan man også «vandre i Guds kjærlighets lys».

 

Kristelig Pressekontor Holbergs plass 4, 0166 Oslo Tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone