Hvor er du?

Hvor er alle som bør la seg finne av Jesus, som aldri blir trett av å lete.

Av Ivar Gjerdi, diakon - pensjonist, tidl. generalsekretær

2. søndag i fastetiden, 25. februar 2018

Prekentekst: 1. Mosebok 3, 8-15

Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveldsbrisen. Og mannen og kvinnen gjemte seg for Herren Gud blant trærne i hagen. Men Herren Gud ropte på mannen og sa: «Hvor er du?» Han svarte: «Jeg hørte lyden av deg i hagen og ble redd fordi jeg er naken, og jeg gjemte meg.» Da sa han: «Hvem har fortalt deg at du er naken? Har du spist av det treet jeg forbød deg å spise av?» Mannen svarte: «Kvinnen som du ga meg å være sammen med, hun ga meg av treet, og jeg spiste.» Herren Gud spurte kvinnen: «Hva er det du har gjort?» Kvinnen svarte: «Slangen narret meg, og jeg spiste.»

Da sa Herren Gud til slangen: «Forbannet er du, utstøtt fra alt fe og alle ville dyr fordi du gjorde dette. På buken skal du krype, og støv skal du spise alle dine levedager. Jeg vil sette fiendskap mellom deg og kvinnen, mellom din ætt og hennes ætt. Den skal ramme ditt hode, men du skal ramme dens hæl.»

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Adam og Eva hadde falt i synd, og de prøvde å skjule seg for Gud. Syndefallet var et faktum. De prøvde også å unnskylde seg og å bortforklare det som hadde skjedd. Det er alltid det farligste med synden. Det fører oss inn i usannhet overfor Gud. Også i dag prøver menneskene å flykte fra Gud. De unnskylder sin synd, de får andre navn og man tøyer grensene for hva som er synd.
Det er takket være Guds store kjærlighet og barmhjertighet at han ikke lot det lykkes for Adam og Eva å skjule sin synd. Gud ville det annerledes. Han skulle frelse menneskeheten ved å gi oss Jesus. Gud spør Adam: Hvor er du? Og han spør Eva: Hva har du gjort?

Det er de samme spørsmålene Gud møter oss med i dag: Hvor er du? Hva er sannheten om ditt forhold til Gud? Hvordan ser ditt liv ut i Guds lys?

Adam og Eva ble avslørt og de innrømmet at de hadde spist av frukten. Det ble deres redning. Det gjorde det mulig for Gud å gi dem ordet om frelse, Ordet om ham som skulle gjenopprette den skade som Satan hadde ført inn i verden.
Til deg som verken kan eller vil skjule din synd, sier Gud: «Jeg utsletter dine overtredelser som en tåke og dine synder som en sky!» Jes 44, 22.
Gud ønsker å være til stede i våre liv for å vise sin nåde, kjærlighet og omsorg. Han sier til oss, «Her er jeg!» Jesaja 65. Gud spør etter oss før vi har tenkt på ham. Han roper før vi vet av å spørre etter ham. Han roper sitt navn ut over oss for å gi tilkjenne at han ønsker å være vår Herre og Frelser. Guds frelse er nøye planlagt fra evighet av. I Jesus Kristus har han utvalgt oss før verden ble skapt, så vi skulle stå hellige og feilfrie for hans ansikt. Ef.1,4. Gud rekker også i dag ut sine hender til et trassig folk som følger sine egne tanker. «De fulgte sine egne tanker, sitt onde og harde hjerte.» Jer. 7,24. Gud er der alltid. Han ser etter oss, til tross for vår egoistiske og likegyldige ferd. Gud leter etter oss, som hyrden leter etter den bortkomne sauen sin, men vi må være villige til å la oss finne. Derfor lyder ropet fortsatt til menneskeheten: «Hvor er du?» Hvor er alle som bør la seg finne av Jesus, som aldri blir trett av å lete.

 «Enn står Jesus og banker, Enn går Jesus og sanker, Ennå kaller Han, Ennå leter Han, Ennå søker Han deg.» Bernhard Holm

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone