DISKER OPP: Elever fra Østbo vgs disker opp med Ribbe, medisterkaker og surkål til gatas folk i Oslo. Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK
DISKER OPP: Elever fra Østbo vgs disker opp med Ribbe, medisterkaker og surkål til gatas folk i Oslo. Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK

Disket opp med julebord for rusmisbrukere

Tidligere rusmisbrukere arrangerte julebord for Oslos uteliggere og rusmisbrukere. – Det er et flott og unikt tilbud, sier en gjest.

Det er en onsdag ettermiddag i desember og utenfor Evangeliesenter-kontakten i Osterhaus gate i Oslo står et førtitalls rusmisbrukere og uteliggere og venter på å få komme inn. Vanligvis er det tirsdager og torsdager det er servering her, men i dag er det duket for julebord.

– Jeg vil inn og få meg julemat, utbryter en av dem med glede og forventning i stemmen.

Gjennom vinduene kan vi se personer i hvite kokkejakker ordne i stand med ribbe, medisterpølser, medisterkaker, poteter og surkål. Snart strømmer julemusikken ut av lokalene og flere og flere gjester kommer til og fyller opp så det blir kø utenfor.

LAST NED SAKEN I TEKSTFORMAT HER

Disket opp med julebord for rusmisbrukere

Elever disker opp

Dagens kokker og servitører er elever ved restaurant- og matfag på Østerbo vgs i Halden, en kristen videregående skole tilknyttet Østerbo evangeliesenter. Over halvparten av elevene på denne skolen er selv rusavhengige voksne som er inne til rehabilitering.

– Jeg var rusmisbruker i over 20 år. Nå har jeg vært på Østerbo i tre år og har vært rusfri siden september 2014, forteller Johan Berg (43) som er elev i andre klasse på restaurant- og matfag på Østerbo.

Disket opp med julebord for rusmisbrukere

Å arrangere julebord for Evangeliesenter-kontaktens gjester er noe elevene på Østerbo gjør hvert år.

– Jeg var med i fjor også og det er utrolig flott. Det gjør noe med en som menneske. Det er rørende å se folk komme slitne og kalde og få seg mat og bli glade. Alle burde være med på noe slikt en gang, sier elev Tabita Nordhagen (30) som ikke selv har bakgrunn fra rusmiljøet.

– Jeg har ADHD og har vært alenemor i 12 år. Jeg fikk ikke fullført videregående utdanning og derfor går jeg på Østerbo nå, forteller hun.

Disket opp med julebord for rusmisbrukere

– Troen hjelper

Nå disker elevene, sammen med en stab fra Evangeliesenteret, opp med god julemat for dem som fortsatt lever som slaver under rusavhengigheten.

– Det er veldig trivelig og kjennes bra å være her og hjelpe andre. Det finnes mange som trenger hjelp, sier Berg som forteller at han selv benyttet seg av lignende tilbud i Sverige da han var rusmisbruker.

Berg håper at han og de andre elevene på Østerbo kan være til inspirasjon for andre rusmisbrukere som ønsker å bli rusfrie.

Lars Haugan (49) er en av gjestene på julebordet. Han synes det er flott å bli servert mat av elevene fra Østerbo.

– Jeg synes det er så kult at de går på kokkelinje og at det går så bra med dem som har klart å bli rusfrie, sier Haugan og forteller at han snakket særlig med en av elevene.

– Han fortalte hvordan troen hadde hjulpet ham å bli rusfri. Jeg ser i mange tilfeller at troen hjelper, derfor er det viktig at det finnes kristne tilbud som Evangeliesenteret, sier han.

Haugan kaller seg ikke kristen selv, men sier han er åndelig.

Disket opp med julebord for rusmisbrukere

– Unikt tilbud

Evangeliesenter-kontakten i Oslo ble startet av Evangeliesenteret i 2012 og er et lavterskeltilbud for rusmisbrukere og uteliggere i hovedstaden.

Målet for kontaktsenteret er å gi evangeliet om Jesus til senterets gjester og hjelpe dem inn til rehabilitering. Samtidig er kontaktsenteret et redskap for å gjøre levevilkårene bedre for rusmisbrukere og uteliggere.

– Evangeliesenteret er et unikt tilbud i Oslo sentrum som gir oss gratis mat, sier Haugan.

Teamleder for matfag på Østerbo vgs, Magne Degnes, forteller at julebordet er noe de har gledet seg til.

– Vi ser viktigheten av og gleden ved å ha et sånt arrangement og vi ser at det er et stort behov for slike tilstelninger, sier han.

I tillegg til god julemat får gjestene på julebordet med seg julegaver og matposer når de går.

Disket opp med julebord for rusmisbrukere

Fast matutdeling

Også utenom julebordet serverer Evangeliesenteret mat til rusmisbrukere to ganger i uka. I tillegg får de besøkende med seg matposer, klær og tepper.

– Vi har omkring 800 personer som kommer innom her, forteller Stian Ludvigsen som er leder ved Evangeliesenter-kontakten i Oslo.

Stiftelsen Evangeliesenteret er en privat, ideell og frivillig organisasjon som er forankret i pinsebevegelsen. Stiftelsens formål er å oppsøke, hjelpe og rehabilitere mennesker som er kommet i sosial nød på grunn av misbruk av rusmidler.

– Jeg benytter meg av tilbudene her litt frem og tilbake, sier Haugan.

Han ser på seg selv som en av de heldige siden han har fast bosted og ikke må sove på gata.

– Evangeliesenteret gjør en fantastisk jobb. De gjør også en flott innsats for dem som vil inn på kristen rehabilitering, sier han. KPK

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 938 74 525 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone