Hvorfor hender dette meg nå?

Et mer konstruktivt spørsmål er dette: Hva kan jeg lære av det som skjer nå?

Av: Frode Granerud, områdearbeider i Østfold at NLM Region Øst

20. søndag i treenighetstiden 22. oktober 2017

Prekentekst: Joh 11,1-5

 

En mann som het Lasarus, var blitt syk. Han var fra Betania, landsbyen der Maria og hennes søster Marta bodde. Det var Maria som salvet Herren med fin salve og tørket føttene hans med håret sitt. Lasarus, som lå syk, var hennes bror. Søstrene sendte bud til Jesus og sa: «Herre, han som du er så glad i, er syk.» Da Jesus fikk høre det, sa han: «Denne sykdommen fører ikke til døden, men er til Guds ære. For ved den skal Guds Sønn bli herliggjort.»  Jesus var glad i Marta og hennes søster og Lasarus.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

Hvorfor hender dette meg nå? Dette er et spørsmål som lett dukker opp når det vonde rammer oss. Enten det handler om alvorlig sykdom, ulykker, eller andre ting som vi skulle ønske ikke hadde skjedd, så er det lett å lure på hvorfor dette skjer. Det er ikke så rart. Det er naturlig at dette spørsmålet dukker opp, for vi skjønner ikke hvorfor det skulle være nødvendig at dette skjedde.

Kanskje tenkte Marta og Maria også slik da broren deres ble syk, og de skjønte at det var alvorlig. Og da Jesus fikk melding om sykdommen, skjønte han nok at dette var et spørsmål som lå i bakgrunnen. Derfor sa han det han gjorde: «Denne sykdommen fører ikke til døden, men er til Guds ære. For ved den skal Guds Sønn bli herliggjort.»

Selv om det er lett å spørre om hvorfor, så er ikke det nødvendigvis et spørsmål det er veldig mye å hente fra. Det generelle svaret på hvorfor, er fordi vi lever i en verden hvor vonde ting skjer. Det er en del av denne verdens orden. Et mer konstruktivt spørsmål er dette: Hva kan jeg lære av det som skjer nå?

Jeg sier ikke dermed at vi skal se etter en mening i det vonde, eller at det vonde egentlig dypest sett er noe godt. Men jeg sier at Gud kan bruke det vonde til noe godt, slik at vi også i det kan se Jesu herlighet. Kanskje gjør det vonde at vi knyttes nærmere til dem vi er glad i. Kanskje gjør det at vi lærer noe om hva som virkelig er viktig. Og kanskje kan det vonde lære oss noe om hvor mye håpet om det evige liv betyr. For selv om sykdom og ulykke også kan føre til døden, så tilbyr Jesus oss et håp om at det er noe mer. Når vi lever i dette håpet, kan også det vonde bringe oss nærmere Gud. Da kan vi midt i smerten lære oss å glede oss over at det er håp for framtiden, alltid, uansett.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone