Jesu hyrdegjerning

Jesu hjerte banker for alle, han kaller og ser etter oss

Av Ivar Gjerdi, pensjonist, tidl. generalsekretær og misjonsleder

3. søndag i påsketiden, 30. april 2017

Prekentekst: Joh. 10, 11-18

 

Jeg er den gode gjeteren. Den gode gjeteren gir livet sitt for sauene. Men den som er leiekar og ikke gjeter, og som selv ikke eier sauene, han forlater dem og flykter når han ser ulven komme, og ulven kaster seg over dem og sprer flokken. For han er bare leiekar og har ingen omsorg for sauene. Jeg er den gode gjeteren. Jeg kjenner mine, og mine kjenner meg, slik som Far kjenner meg og jeg kjenner Far. Jeg gir livet mitt for sauene. Jeg har også andre sauer, som ikke hører til denne flokken. Også dem må jeg lede. De skal høre min stemme, og det skal bli én flokk og én gjeter.
    Far elsker meg fordi jeg gir livet mitt for siden å ta det tilbake. Ingen tar mitt liv, jeg gir det frivillig. For jeg har makt til å gi det og makt til å ta det tilbake igjen. Dette er oppdraget jeg har fått av min Far.

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

I påsketiden presenter Jesus seg både som døren og den gode hyrde. Eller gjeter som det nå er oversatt til i Johannes-evangeliet. Bildet av Jesus som hyrden, som leder og tar hånd om sine, griper de fleste.

Før billedmediene tok overhånd med alle sin inntrykk, representerte bildet av Jesus med et lite lam i armene, selve tryggheten i livet. Innrammet over sengen eller avbildet på søndagsskolekortet var det et utrykk for en guddommelig omsorg for oss alle. Vi kjenner også bildet av Jesus med den bortkomne sauen over skulderen. Hyrdesøndagen minner om Jesu viktige hyrdegjerning. Den forkynner at Jesus ga sitt liv for alle, slik Gud ville det. Og han er en levende frelser og en god hyrde også i dag. Menneskers opplevelser og erfaringer av dette er uttallige. Ingen bibelsk salme har tilnærmelsesvis spilt den samme rolle, som tillits- og trygghetssalmen, salme 23. Når salmen om den gode hyrde og andre trøstesalmer lyder, det være seg på sykeleiet, i tunge stunder og i uttallige sorg - og krisesituasjoner, så opplever nok de fleste dette som et godt håndtrykk fra Gud selv. Det er som om vi hører Jesus si til oss, «Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, så vil jeg gi dere hvile.» Matt. 11,28.

David vitner: «Herren er min hyrde, jeg mangler ingen ting. Han lar meg ligge i grønne enger; han fører meg til vann der jeg finner hvile, og gir meg ny kraft.» Salme 23.

«Jeg er den gode hyrde». Det er ord fylt av håp, kjærlighet, ømhet, styrke og omsorg. Det er også ord som gir trøst og trygghet i livets tyngste og vanskeligste stunder. Det er som et varmt og godt håndtrykk fra himmelen. Jesus sier i samme kapittel, 10, vers 28, « - jeg gir dem evig liv, og de skal aldri i evighet gå tapt, og ingen skal rive dem ut av min hånd.»

Jesu hjerte banker for alle, han kaller og ser etter oss, «Og da han så folkemengdene, fikk han inderlig medfølelse med dem, for de var forkomne og hjelpeløse, som sauer uten gjeter» Matt. 9,36

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone