Foto: KPK
Foto: KPK

Er du den som skal komme?

Vi vet at han kommer, men ikke når han kommer.

Av Nils-Petter Enstad – Frelsesarmeen

3. søndag i adventstiden, søndag 11. desember 2016
Prekentekst: Matt 11,2-11

LAST NED ANDAKTEN PÅ BOKMÅL OG NYNORSK HER

I fengselet fikk Johannes høre om alt Kristus gjorde. Han sendte bud med disiplene sine og spurte: «Er du den som skal komme, eller skal vi vente en annen?»  Jesus svarte dem: «Gå og fortell Johannes hva dere hører og ser:  
   Blinde ser, og lamme går,
          spedalske renses, og døve hører,
          døde står opp, og evangeliet forkynnes for fattige.
Og salig er den som ikke faller fra på grunn av meg.» Da de gikk, begynte Jesus å tale til folket om Johannes: «Hva dro dere ut i ødemarken for å se? Et siv som svaier i vinden? Nei! Hva gikk dere ut for å se? En mann kledd i fine klær? De som går i fine klær, bor i kongenes slott. Hva gikk dere da ut for å se? En profet? Ja, jeg sier dere: mer enn en profet! Det er om ham det står skrevet:
           Se, jeg sender min budbærer foran deg,
           han skal rydde veien for deg.
Sannelig, jeg sier dere: Blant dem som er født av kvinner, har det ikke stått fram noen større enn døperen Johannes. Men den minste i himmelriket er større enn han.

 

En ansatt i en misjonsorganisasjon var blitt sendt ut på flyplassen for å møte en gjest fra et annet land. Ingen kjente denne gjesten eller visste hvem han var, så de bestemte seg for å lage en plakat med navnet hans på, og så håpet de han ville se den når han kom fram bak sperringene. Navnet hans? Det viste seg å være Jesus.
Så sto han som skulle ta imot gjesten på flyplassen med en plakat der det sto «Jesus». Hver gang en ny gruppe dukket opp, løftet han den og holdt den fram. Til slutt skal en eldre dame han sagt høflig til misjonsmedarbeideren: – Det ser visst ikke ut til at han kommer…
Det var mange som ventet på Jesus før han kom første gang, og som gjør det nå, mens vi venter på at han skal komme for andre gang. Mange har også ment å kunne identifisere ham, og bestemme tidspunktet for når han kommer. Døperen Johannes mente at han kunne være trygg i sin sak den dagen ved Jordans bredd: «Se, Guds lam, som bærer bort verdens synd!» (Joh 1, 29). Men i fengslet ble han usikker, og spurte Jesus selv: «Er du den som skal komme, eller skal vi vente en annen?» Teksten gir oss Jesu svar, men vi vet ikke hvordan Johannes reagerte på svaret. Trolig ble han glad og lettet. Jo, Jesus var den lovede Messias!
Det har vært mange som i løpet av kirkehistorien har definert både dag og tid for når Jesus skal komme igjen. For noen år siden var det en amerikansk pastor som gjorde dette. Han mente Jesus ville komme på en bestemt søndag. Sekretæren hans ble spurt hva hun tenkte om det. «Jeg tenker at jeg kommer på jobb på mandag som vanlig», svarte hun.
Vi vet at han kommer, men ikke når han kommer. Når det skjer, vil vi kjenne ham igjen. Han kom – han kommer igjen – og han er sammen med oss nå.

 

Kristelig Pressekontor St. Olavs gate 24, 0166 Oslo tlf 400 27 228 kpk@kpk.no

 

Powered by Cornerstone